Відправляю...

З чого почати? Вибір CMS для онлайн магазину

02.12.2016

Питання вибору платформи (CMS / движка) для майбутнього власника онлайн-магазину - одне з найскладніших.

Часом і сам розробник не відразу може дати чітку відповідь. В першу чергу, необхідно вирішити: які завдання стоять перед вами, який функціонал потрібен, скільки готові витрачати часу та бюджету.

На ринку існує безліч платформ для електронної комерції, і всі вони діляться на дві категорії: платні та безкоштовні. Безкоштовні рішення нічим не гірше платних і в процентному співвідношенні їх більше. А платні платформи дають відчуття захищеності та підтримки з боку розробників.

Компанія Altima провела невелике дослідження і підготувала короткий огляд CMS. Сподіваємося, ця інформація допоможе вам обрати правильне рішення.

Пошукові запити по всьому світові

 

Статистика надана Google Trends в період з грудня 2011 року по листопад 2016 року

 

Shopify – платне рішення

Shopify була названа найбільш швидкозростаючою компанією Оттави (Канада) в Ottawa Business Journal в 2010 році. У вересні 2015 року Shopify і Amazon.com оголосили про спільну роботу. У користувачів CMS Shopify з'явилася можливість продавати товари через сервіс Amazon. Також платформа тісно працює з Facebook та Etsy як з додатковими каналами збуту товару, збільшуючи продажі серед своїх клієнтів.

Ця CMS дозволяє запустити новий проект протягом одного дня. 325 000 сайтів використовують Shopify, що робить її найбільш популярною серед SaaS рішень.

Shopify забезпечує вас технічною підтримкою, базовим функціоналом, хостингом та масою адаптивних шаблонів. Все, що вам потрібно - це оплатити ''оренду'' платформи, обрати вподобану тему і наповнити товарами.

Один з найбільших мінусів полягає в тому, що у вас не буде повного контролю над сайтом. Всі маніпуляції з платформою проводяться виключно розробниками на платній основі. А припинивши сплачувати ренту, ви будете відключені від зовнішнього світу.

У разі подальшого розширення магазину, вам необхідно буде підключати додаткові додатки. Щомісячна плата за деякі з них може бути дорожче, ніж плата за використання самої платформи.

Але навіть на таких умовах Shopify підкорює світовий ринок електронної комерції!

 

1С: Бітрікс – платне рішення

Лідер серед платних движків Рунету. Ліцензійне рішення створено на базі Bitrix Framework - каркас з набором готових функцій, які можна зібрати в відмінний інтернет-магазин з усім необхідним. Код Bitrix Framework знаходиться у відкритому доступі, тим самим сприяючи розвитку платформи.

Ви можете встановити «коробкову» версію сайту і налаштувати під себе або підібрати відповідну тему на «Маркетплейс».

На цій платформі працюють більше 20 000 інтернет-магазинів.

Головне гасло Бітрікс - документація. Перед тим, як починати роботу, необхідно вивчити всі документи та ввідні, а це близько 6 000 сторінок. Нехтуючи цим правилом, ви ризикуєте вийти за рамки бюджету і отримати на виході абсолютно інший результат.

На даний момент компанія займається розробкою нового ядра eCommerce D7 - коробковий функціонал, що дозволяє задовольнити вимоги магазину будь-якого масштабу.

Бітрікс примхлива, але в руках хорошого фахівця перетворюється в дійсно варту покупку.

Magento СЕ – безкоштовне рішення

Дана CMS вийшла в світ у 2008 році, а з 2011 року компанія стала працювати в складі eBay Inc. Таким чином, три компанії - eBay, PayPal та Magento - стали об'єднаним холдингом.

З листопада 2015 року власником Magento Commerce є інвестиційна компанія Permira. Угода між eBay і Permira сталася внаслідок поділу eBay з платіжною системою PayPal Holdings Inc.

На даний момент Magento - одна з найпопулярніших платформ на ринку електронної комерції. В її арсеналі налічується більше 250 000 інтернет-магазинів.

Вже протягом довгого часу цей движок займає провідні позиції, що вказує на його надійність і актуальність.

В Magento закладені величезні функціональні можливості, внаслідок чого випливає самий серйозний мінус - її ресурсомісткість. Для високої продуктивності та швидкості буде потрібно хороший хостинг з окремим виділеним сервером.

Якщо у вас великі плани на розвиток магазину та ви точно знаєте, що хочете бачити на сайті, даний вибір платформи вас не розчарує.

У штаті нашої компанії є сертифіковані розробники інтернет-магазинів на базі платформи Magento. Всі наші роботи можна переглянути за посиланням.

У майбутньому, з ростом вашого бізнесу, можливий перехід на більш потужну версію Magento Enterprise з мінімальними витратами. Справа в тому, що Magento CE і Magento EE реалізовані на одному ядрі. Цей факт дозволить заощадити ваші ресурси, а перехід на нову платформу не буде болісним.

 

Magento EE – платне рішення

Дана платформа створена для масштабних проектів з величезною, щоденною, конверсією. Це рішення розраховане на більш ніж 50 000 унікальних відвідувачів в день, з обробкою замовлень -18 000 на день і вище.

Розробники Magento Enterprise Edition повністю зосереджені на збільшенні продуктивності та, як наслідок, залучення нових клієнтів і збільшення продажів на сайті.

З Magento EE працюють такі гіганти як BSN Sports, Seat, Burger King, Reds Gear і т.д.

У вашому розпорядженні буде цілодобова технічна підтримка з рядом додаткового функціоналу, що дозволить легко обійти ваших конкурентів.

Але за всі ці принади потрібно гарненько заплатити. Magento EE обійдеться вам в 22 000 $ - 32 000 $ на рік.

 

PrestaShop – безкоштовне рішення

У 2010 і 2011 роках PrestaShop вдостоїлася нагороди Best Open-source Business Application як найкраща платформа для електронної комерції.

Розробники платформи прагнуть йти в ногу з часом, намагаючись не відставати від ринку і наздогнати такого гіганта, як Magento.

Значне зростання уваги до CMS з боку малого та середнього бізнесу припав на 2013-14 роки. Платформа була визнана кращим рішенням на ринку електронної комерції. Щоправда, тривало це не довго - вже в 2016 році показники стали йти на спад. У зв'язку з цим PrestaShop підготувала новий реліз PrestaShop 1.7, поки ще працює в тестовому режимі.

Це рішення з новою архітектурою на фреймворку Symfony2 і підтримкою PHP7. Версія включає в себе додаткові інструменти, що дозволять спростити роботу front-end та back-end інтерфейсів, а також прискорити продажі.

 

WooCommerce – безкоштовне рішення

Модуль wooCommerce на платформі WordPress відмінно підійде для старту проекту.

Перший реліз припав на вересень 2011 року, а вже через 3 роки плагін зайняв 17.77% світового ринку, і ці показники зростають. На момент написання статті модуль займає 39% всієї частки ринку електронної комерції.

Дане рішення позиціонує себе як найбільш лояльне до кастомізації під час побудови магазину. Woocommerce - простий в управлінні та інтуїтивно зрозумілий модуль з величезною кількістю віджетів і інформації з їх встановленні.

Що стосується дизайну та готових тем, їх чек варіюється від 0 до 100 $. Це одноразова купівля, і одна з найбільш витратних у випадку з цим рішенням.

Якщо ви плануєте відкрити магазин з невеликою кількістю товарів і вам не потрібен громіздкий функціонал, такий як в Magento або PrestaShop, значить - цей варіант підійде вам як не найкраще.

 

OpenCart – безкоштовне рішення

З 2014 року OpenCart став найпопулярнішим рішенням в Китаї, а потім і на просторах Рунету. А вже в 2015 році на OpenCart працювало 6.42% всіх інтернет-магазинів світу, забезпечивши йому третю позицію в світовому рейтингу.

Ця CMS проста в управлінні з боку користувача, і легка в доопрацюванні та підтримці. Коробкова версія має всі стандартні функції для успішного запуску магазину.

Нажаль, недоліки теж є: дублювання контенту генерується самим двигуном. Одна сторінка може мати різні URL адреси, що негативно впливає на SEO.

Платформа не призначена для великих проектів: якщо у вас в планах наповнення каталогу товарами на кілька десятків тисяч позицій, краще обрати інший, більш потужний двигун.

 

Drupal Commerce – безкоштовне рішення

Модуль Drupal Commerce, на платформі Drupal, підійде для великих проектів зі складною організацією даних. За рахунок тісної роботи з платформою Drupal, модуль дозволяє без особливих проблем підключити до онлайн-магазину блог або форум.

Це рішення не коробкове, як попередні варіанти, а скоріше у вигляді каркасу (фреймворку) з набором окремих модулів.

З моменту першого релізу (23 серпня 2011 року) платформа набирала обертів і була затребуваною в великих компаніях. Але з появою на ринку нових рішень і технологій, популярність Drupal Commerce стала помітно падати.

У жовтні 2016 року було анонсовано реліз Drupal Commerce 2.x Enters Beta1

Це ще не стабільна версія, та, скоріше за все, не обійдеться без багів, але розробники запевняють в її швидкодії та зручності адміністрування.

 

VirtueMart – безкоштовне рішення

Модуль VirtueMart є компонентом платформи Joomla. На ринку вже більше 10 років. Довгий час цей компонент займав високі рейтинги серед платформ електронної комерції. Ще в 2013 році модуль був в п'ятірці кращих рішень.

Зараз же спостерігаємо дещо іншу тенденцію: кількість завантажень зменшилася, але з появою на ринку нової версії Virtuemart 3.х ситуація, можливо, зміниться.

З 2015 року були проведені роботи з прискорення платформи і її зручності. З'явилося набагато більше інструментів в порівнянні зі старими версіями. Модуль можна використовувати як каталог товарів без можливості покупки онлайн та як повноцінний інтернет-магазин.

 

Підсумки:

Беручи до уваги всю вище перераховану інформацію, можна зробити наступні висновки щодо обрання движка:

  • актуальність CMS. В світі IT технологій виграє той, хто постійно вдосконалюється і йде в ногу з часом.
  • компетентність веб-студії і розробників. Навіть ідеально підібрана CMS не зможе виправдати надії в разі неграмотного підходу до задачі.
  • чітко поставлені завдання. У кожної платформи є свої плюси і мінуси, і вибір правильного рішення залежить від ваших вимог.

Як показує практика - виділити для себе одну платформу з безлічі інших як кращу неможливо. Все залежить від ваших планів на майбутнє і чітко поставлених завдань.

 

SaaS (англ. software as a service — програмне забезпечення як послуга) модель обслуговування, за якою замовнику надається готове програмне забезпечення, повністю обслуговуване постачальником. SaaS сервіс дозволяє легко створити і налаштувати свій власний інтернет-магазин & ndash; без знання та написання програмного коду, а також навичок в дизайні. І таких рішень на ринку безліч.

0 Коментарів

Залишити коментар

Оставлять комментарии в блоге могут только
зарегистрированные пользователи