Відправляю...

Збитки систем управління контентом

16.12.2008

Напевно, ця думка не дуже оригінальна, але CMS при всіх своїх плюсах часто призводить до негативних ефектів.

Приклад такого ефекту я недавно спостерігав на сайті одного з наших клієнтів (не називаю його, незважаючи на неправильний підхід до роботи з контентом клієнта ми цінуємо і любимо, негативну рекламу робити не хочеться).
Досить стандартним інструментом для редагування вмісту сторінок є WYSIWYG редактор з масою можливостей форматування тексту, вставки посилань, зображень і т.п. У нашого клієнта на сайті є сторінка типу "Про компанію", де повинен бути текст про історію фірми, етапи її розвитку і т.п.

Користуючись можливостями WYSIWYG редактору, співробітник клієнта, не мудруючи лукаво, завантажив на цю сторінку скан корпоративної брошури ...Тобто замість тексту з зображеннями на сайті вийшов набір зображень, не дуже гарної якості, в якому і текст і зображення представлені як графіка. Співробітник клієнта заощадив час, йому не довелося перенабирати текст (хоча по-хорошому його треба б взагалі переписати для сайту), висмикувати зображення і вставляти їх окремо. Це єдиний позитивний ефект від такого підходу, при масі негативних:

  • сторінка виглядає неохайно, видно, що вставлені не надто якісні скани документа;
  • тому текст є не текстом, він не буде показаний користувачам, які вимкнули графіку, наприклад користувачам мобільних пристроїв;
  • текст не проіндексується пошуковими системами;
  • текст не вийде скопіювати і вставити кудись, наприклад в звіт
  • сторінка буде завантажуватися в рази довше


Можливо я забув про якісь ще проблеми, а й того, що є, достатньо. Виходить, що заплативши чималі гроші за розробку сайту, наш замовник сам знизив ефект своїх інвестицій. Прикро, однак :(

0 Коментарів

Залишити коментар

Оставлять комментарии в блоге могут только
зарегистрированные пользователи