Відправляю...

Проблема Google Карт

22.10.2018

Починаючи з липня цього року багато сайтів зіткнулися з незвичайною проблемою: google карта, що відмінно працювала до цього, стала затіненою водяними знаками "For developer purposes only", а поверх неї виводився текст "Під час завантаження Google Карт на цій сторінці виникла проблема".

Як виявилося, дана проблема була викликана зміною політики монетизації сервісу карт від компанії Google. Разом зі зміною функціоналу самого сервісу карт, компанія внесла значні зміни і в вартість своїх послуг.

З таблицею нових розцінок можна ознайомитися тут.

Після знайомства з розцінками напрошується наступний висновок: для сайтів, які просто відображають карту Google з маркером ("Ми знаходимося тут ...") в плані вартості нічого не змінилося. Розміщення такого роду карти все ще безкоштовно, необхідно лише дещо підправити в самому коді її інтеграції в сторінку сайту (це ми розглянемо нижче в даній статті).

Зовсім іншу ситуацію ми спостерігаємо з обмеженнями і вартістю послуг Google Карт в комерційних цілях. У цьому випадку кількість безкоштовних звернень до сервісу стало значно нижче, а розцінки серйозно виросли. Для більш чіткого розуміння змін можна ознайомитись з детальним прикладом сервісу пошуку ліків в аптеках.

Варто також згадати, що зміни в роботі Google Карт в цілому виявилися досить несподіваними для аудиторії, а інформація про нові умови і розцінки подана нечітко і неоднозначно. Користувачі не можуть розібратися, за що вони повинні платити і скільки, а чим можна користуватися безкоштовно (про що свідчить безліч повідомлень на офіційному форумі Google Карт).

Якщо торкатися лише питання відображення карти на вашому сайті, то можна коротко підкреслити: просте відображення карт з маркером (basic maps embed) залишається безкоштовним, в той час як відображення розширеної карти (advanced map embed) - наприклад, з режимом показу шляху, перегляду вулиць і пошуку - вже є платною послугою.

На даний момент компанія Google також надає щомісячний безкоштовний кредит в розмірі $200, тому і використання платних послуг в певних рамках для клієнта може виявитися за фактом безкоштовним. Але тут варто бути уважним, щоб не опинитися в значному мінусі.

Для приблизної оцінки послуг можна скористатися калькулятором, але краще зв'язатися з відділом продажів і обговорити всі нюанси розцінок послуг.

Ще одне питання, яке часто лунає на форумі Google Maps - з якої причини не працює Google Карта на сайті? Вирішення цієї проблеми ми й розглянемо нижче.

Для відображення Google карти на вашому сайті необхідно дотриматися 3 умов:
- налаштувати платіжний аккаунт (billing account)
- згенерувати API ключ та вказати його в коді відображення карти
- підключити Maps JavaScript API в особистому кабінеті

Якщо у вас ще немає облікового запису на Google Maps Platform, створити його можна тут.
Зверніть увагу, що разом з внесенням загальної інформації про компанію необхідно також внести дані платіжної карти - тобто налаштувати платіжний аккаунт.

Налаштування платіжного акаунту необхідне, навіть якщо ви плануєте використовувати лише безкоштовний функціонал сервісу. В іншому випадку щоденна квота запитів карти буде дорівнювати одному. Тобто, тільки один користувач на день побачить карту.

Після цього в розділі «Облікові дані» необхідно створити новий ключ API для карти.

Цей ключ необхідно вказати в коді інтегрованої карти в наступному форматі:

< script async defer src="https://maps.googleapis.com/maps/api/js?key=ВАШ_КЛЮЧ&callback=initMap" type="text/javascript">< /script>

На розглянутому вище прикладі код виглядав би наступним чином:

< script async defer src="https://maps.googleapis.com/maps/api/js?key=AIzaSyBa-7-_wDh5ZIR-IAxMp8pdtHj5tU_ciL0&callback=initMap" type="text/javascript">< /script>

Однак, лише створенням ключа справа не обмежиться: необхідно також підключити Maps JavaScript API в розділі Бібліотека.

Після того, як ви вкажете в карті на сайті ключ, вона знову з'явиться на вашій сторінці. Більш того, в панелі Google API ви зможете встановити обмеження її використання (наприклад, виводити лише на вашому сайті), а також проглянути статистику за запитами і помилками.

На даний момент в мережі все ще можна знайти безліч сайтів, власники яких або не помітили проблеми відображення карти, або не знають, як її вирішити. Сподіваємось, ця стаття допоможе розібратися в нововведеннях сервісу Google Maps, а також захистити себе від отримання несподіваних рахунків на чималі суми.

0 Коментарів

Залишити коментар

Оставлять комментарии в блоге могут только
зарегистрированные пользователи